Revolut melyik deviza egyenlegről vált kártyás fizetéskor? Tévhit + tippek

Revolut melyik deviza egyenlegről vált kártyás fizetéskor

Ha a Revolut kártyáddal fizetsz, akkor kérdés, hogy a Revolut miként kezeli ezt, melyik deviza egyenlegedről vonja le az összeget, mi van, ha többféle devizát is tartasz vagy akár 1 euróval kevesebb van az egyenlegeden, mire érdemes odafigyelni és mi az a nagyon elterjedt tévhit ezzel kapcsolatban? Ezekre fogsz választ kapni ebben a cikkben.

Egy kártya minden devizához

Egy gyors alap infó, ha ezt még nem tudnád. 🙂

A Revolut fiókodban többféle devizanemben tudsz számlát létrehozni. Nem jár mindegyik devizához külön bankkártya, hanem akár egy kártya és mögötte a Revolut tudja kezelni a fizetéseket, az összes devizanemet.
A következő részben mutatom meg, hogy miként is dönti el a Revolut, hogy melyik deviza számládat használja fel a fizetéshez.Revolut kártyás fizetéskor melyik deviza egyenlegről vonja le az összeget?

Gyakran felmerülő kérdés az, hogy miként is vált, honnan is vonja le a Revolut a kártyás fizetéskor az összeget? Vagy milyen szabályokat alkalmaz?

A Revolut ezen oldalán angol nyelven ad infót erről, de én ezt itt most összefoglalom neked:

Ha például 100 eurót fizetsz a Revolut fizikai vagy virtuális bankkártyájával, akkor elsőnek az euró egyenlegedről próbálja levonni az összeget. Ha van a Revolut euró egyenlegeden minimum 100 euró, akkor onnan levonja és sikeres a fizetés.

Viszont, ha nincs ekkora összeg az euró egyenlegeden vagy egyszerűen nincs is euró egyenleged létrehozva, akkor utána a Revolut fiókod alap deviza egyenlegéről vonja le.

A fiókod alap devizaneme a Revolut fiókban megadott lakcímed alapján van meghatározva, ha magyar lakcímed van megadva, akkor forint az alap devizád a fiókodban. Ugye forintban vannak megadva a díjmentes limitek is (pl.: devizaváltási limit, készpénzfelvételi limit), ha fizetős Revolut csomagban vagy, akkor forintban fizetsz ezért stb…

Szóval, ha van 100 eurónak megfelelő forintod a forint egyenlegeden, akkor át fogja váltani a Revolut az aktuális árfolyamon euróra, ugye itt hétvégén jelenleg egy minimum 1%-os váltási felárt is fel fog számítani, ez a Revolut csomagodtól is függ.

Ha viszont a forint egyenlegeden sincs 100 eurónak megfelelő összeg, akkor utána arról a deviza egyenlegedről fogja megpróbálni levonni, ahol a legtöbb összeg megtalálható és persze min. 100 eurónyi deviza is van rajta. Ha például van 500 dollárod és van 1000 angol fontod, akkor az angol font deviza egyenlegből fog váltani át 100 eurót.

Ha ezzel sem jár sikerrel, akkor vissza lesz utasítva a kártyás fizetés.

Meg tudja osztani a Revolut a fizetési összeget a deviza egyenlegek között?

Nem tudja a Revolut megosztani a fizetett összeget különböző deviza egyenlegek között.

Például a Wise képes erre és ha a Wise fiókodban csak 80 euród van, de neked 100 eurót kell kifizetned a Wise kártyáddal, akkor onnan levonja a 80 eurót és a maradék 20 eurót meg abból a deviza egyenlegedből fogja átváltani, amelynél a legjobban megéri az átváltás, a legjobb az árfolyam.

Tévhit: A Revolut appban a kijelölt deviza egyenleget fogja használni kártyás fizetéskor

Sokan azt hiszik, hogy amelyik deviza egyenleget kijelölik a Revolut appban és látható lesz a képernyőn, akkor utána a kártyával vagy a telefonnal érintve fizetve, azt az egyenleget fogja mindenképpen megterhelni a Revolut.

Ilyen és ehhez hasonló beállítás nincs a Revolut appban, ez egy tévhit! Az előzőekben leírtak alapján jár el a Revolut a deviza számlák megterhelésénél.

Erre figyelj oda kártyás fizetéskor külföldön!

Előfordulhat olyan külföldön kártyás fizetéskor, hogy az üzletben a kártya terminál (POS terminál) felajánlja azt, hogy a helyi devizában vagy magyar forintban (HUF) szeretnél-e fizetni.

Ha ezzel találkoznál vagy jobb esetben a pénztáros meg is kérdezi, akkor mindig a helyi devizát válaszd, amilyen pénznemben ott a boltban fizetnél.

Például Spanyolországban viszonylag gyakori ez, sok üzletben már érintőkijelzős kártya terminálok vannak és elterjedtebb üzletekben is rá szokott kérdezni a terminál, hogy EUR vagy HUF, majd rá kell nyomni az euróra.

Sajnos olyan is tapasztalható egyes helyeken, hogy az eladó nem mutatja ezt meg, nem kérdezi meg és rányomhat a forintra. Ebben az esetben a kártyaterminál szolgáltatója fog váltani a saját árfolyamán forintra (ami nem szokott olyan kedvező árfolyam lenni), majd az átváltott forint összeggel fogja megterhelni a Revolut kártyádat…

Érdemes ezért mindig nézni a kártyaterminál kijelzőjét, főleg, ha az egy nagyobb, modernebb, érintőkijelzős modell.

Tipp: Hogyan tudod elkerülni azt, hogy más deviza egyenlegekről váltson automatikusan a Revolut?

A fent leírtak alapján, ha valamiért nem lenne elég összeg az adott deviza egyenlegeden és el szeretnéd azt kerülni, hogy a Revolut más devizanemekből váltson, akkor egyszerűen hozz létre különböző deviza zsebeket és oda tedd be a deviza összegeket.

A zsebekhez nem fér hozzá a kártyás fizetés és zsebekbe bármikor ki és be tudsz tenni összegeket.

Videó

Ha szeretnéd videón megnézni, akkor itt megtekintheted:
Iratkozz fel a YouTube csatornára is! ????

Ha lenne további kérdésed, akkor használd a kereső mezőt, sok más Revolut-tal kapcsolatos cikket találsz még:

Fontos!: A cikkben leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. Nincs közvetlen kapcsolatom a Revolut-tal és nem tartozok felelősséggel a szolgáltatásuk iránt. Bármilyen probléma, kérdés esetén a Revolut ügyfélszolgálatát kell felkeresni. A cikkekben olyan ajánlói (affiliate) linkek találhatóak, amelyeken keresztüli regisztrálás után akár én jutalékot is kaphatok.

Hozzászólás
A hozzászólásod nem fog automatikusan megjelenni, csak a moderálás után. A megadott email cím nem lesz látható és nem lesz tárolva, nem fogok hírleveleket küldeni. Viszont, ha megválaszolásra kerül a hozzászólásod, arról értesítést fogsz kapni a megadott email címedre.