Az MNB ismét felszólítja a Revolut bankot!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már nem először üzen a Revolut-nak, így most is a legújabb közleményében kiemelte a Revolut Bank hazai leánybankká válásának fontosságát, tekintettel a pénzügyi csalások növekvő számára és a bank magyarországi ügyfélkörének bővülésére. Jelenleg a Revolut Bank, mint litván intézmény, nem nyújt teljes körű jogi és betétbiztosítási védelmet magyar ügyfeleinek.

A Revolut Bank jelentős regionális jelenléttel bír, Magyarországon több mint 1 millió ügyféllel, ami a második legnagyobb piaca a régióban. Ugyanakkor az anyavállalat, a Revolut Ltd. pénzügyi beszámolóival kapcsolatos aggályok is felmerültek.Az MNB támogatja az innovatív pénzügyi megoldásokat, de hangsúlyozza a fogyasztóvédelmi szempontok fontosságát. A Revolut Bank jelenlegi működési formája korlátozott fogyasztóvédelmet biztosít, mivel a magyar ügyfelek panaszaikat nehezen, idegen nyelven tudják csak előterjeszteni.

Az MNB szerint, ha a Revolut Bank magyar leánybankként működne, erősítené a hazai fogyasztóvédelmi felügyeletet, lehetővé téve a magyar nyelvű panaszkezelést és a fogyasztóvédelmi eljárásokat. Ezenkívül a bank prudenciális felügyelete is javulna, bár a litván jegybank továbbra is felelős lenne a prudenciális felügyeletért.

Az MNB hangsúlyozza, hogy a Revolut Bank hazai leánybankként való működése növelné a magyar ügyfelek pénzügyi biztonságát és hozzájárulna a pénzügyi stabilitás védelméhez.

Miért szeretné az MNB, hogy a Revolut be legyen jegyezve Magyarországon?A több mint egy milliós magyar ügyfélszám nem kevés. Valószínűleg rengetegen tartják második bankszámlának a Revolut-t vagy csak kizárólag a Revolut-t használják.

A Revolut-on a felhasználók egymást közt minden devizában korlátlanul díjmentesen tudnak pénzt küldeni, de a magyar ügyfelek a Revolut forint egyenlegükről is díjmentesen tudnak forintot kiutalni magyar bankszámlára.

És ezek után az állami tranzakciós illetéket (adót) sem kell megfizetni, ami 20 000 forintos tranzakció felett 0,3% díjat jelent. Valószínűleg ez már ekkora ügyfélszámnál látható adókiesést is jelenthet. Egy MNB felügyelet mellett már biztosan a tranzakciós illetéket kivetnék a Revolut forint, belföldi utalásokra is.

A Wise például megfizeti a forint utalások után a tranzakciós illetéket, de az ügyfelekre nem hárítja át. Igaz nem lehet tudni azt, hogy véletlen egybeesés lenne, hogy ezzel egyidőben kb. 0,3%-al növelték meg a HUF devizapáros devizaváltásokat, szinte pont annyival, mint amennyi a tranzakciós adó mértéke.

Természetesen a betétvédelem is jó lehet a Revolut ügyfeleknek, ha azt a magyarországi OBA fedezni, a Revolut számlán tartott összegekre. Erről a következő bekezdésben térek ki.

Biztonságos a Revolut? Mennyire van biztosítva az ott tartott pénzed? (a cikk írójának a véleménye)

Én személy szerint is használom a Revolut-t minden nap és tárolok sokaknak talán magasabb összegeket, de az én személyes véleményem és a saját kockázatvállalásom. Átmeneti pénzmozgásokra használom, devizaváltásra és például a teljes megtakarításomat nem itt tartom és nem itt kereskedek a tőzsdén Revolut appban.

Nagyon sok befektetői pénzt kapott eddig a Revolut és ezért is teheti még meg azt, hogy sok szolgáltatása, funkciója ilyen olcsó. Több éves működése után 2021-ben először tudott egy nyereséges évet lezárni, a 2022-es évről még nincs közlemény és 2023 év végig kapott határidőt annak benyújtására. Viszont az is látható, hogy a díjakon növel, ingyenes csomagban csökkent a kedvezményeken stb… ezek logikus lépések, a cégnek nyerseségesnek kell lennie idővel.A Revolut egyelőre nem leánybankja a Magyar Nemzeti Banknak és ezt még nem is kérvényezte. Jelenleg a litván pénzügyi felügyelethez tartozik minden Európai Unióban élő Revolut felhasználó. Ez azt jelenti, hogy ha valami gond lenne a céggel, akkor nem az Országos Betétbiztosítási alaphoz kellene fordulni a magyar ügyfeleknek, hanem a litván betétbiztosítási alaphoz kellene menni, ahol mondjuk litván vagy angol nyelven tudnánk kommunikálni.

Minden Európai Unióban élő Revolut Bank ügyfél 100 ezer eurónyi összeggel van biztosítva. Fontos, hogy ez a biztosítás a befektetésekre nem terjed ki, tehát ha tőzsdézel, kriptókba fektetsz be a Revolut-on, ott nem vagy ezzel az összeggel bebiztosítva. Továbbá a Revolut nem egy brókercég, így a felületén vásárolt részvényeket egy másik tőzsdei kereskedőnél veszed meg és tartod. Valamint ha kriptót veszel, akkor nem te fogod birtokolni az adott kriptovalutát és ott is egy partner cégnél kereskedsz.

Tehát csak megfontoltan, nem az összes vagyonodat/megtakarításodat, inkább csak kisebb részét és ne hosszú távon tartsd itt vagy bármilyen más banknál, pénzintézetnél (szerintem). Igen, tisztában vagyok azzal, hogy a magyar bankok elég sok díjat levesznek, mint éves bankkártya díj, utalásonkénti sms díjak, netbankos utalásoknál tranzakciós állami díj, plusz még a bank is felszámolhat utalási díjat stb… ezek egyébként nem csak a Revolut-nál nincsenek, de más országokban sem kell normál bankoknál ezekért fizetni… de ezek mellett fontosabb a biztonság, ha már több éven át felhalmozott vagyonod, megtakarításod van, akkor azt több helyen elosztva tartsd és fektesd be. ????

Forrás: https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2023-evi-sajtokozlemenyek/penzugyi-csalasok-idejen-meg-fontosabb-hogy-a-revolut-itthoni-bankka-valjon

Ha lenne további kérdésed, akkor használd a kereső mezőt, sok más Revolut-tal kapcsolatos cikket találsz még:

Fontos!: A cikkben leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. Nincs közvetlen kapcsolatom a Revolut-tal és nem tartozok felelősséggel a szolgáltatásuk iránt. Bármilyen probléma, kérdés esetén a Revolut ügyfélszolgálatát kell felkeresni. A cikkekben olyan ajánlói (affiliate) linkek találhatóak, amelyeken keresztüli regisztrálás után akár én jutalékot is kaphatok.

Hozzászólás
A hozzászólásod nem fog automatikusan megjelenni, csak a moderálás után. A megadott email cím nem lesz látható és nem lesz tárolva, nem fogok hírleveleket küldeni. Viszont, ha megválaszolásra kerül a hozzászólásod, arról értesítést fogsz kapni a megadott email címedre.