Érinti a devizaváltási adó a Revolut és Wise felhasználókat?

https://revinfo.hu/wise-es-revolut-felhasznalokat-erinti-a-devizavaltasi-ado/

Hétfőn Gulyás Gergely bejelentette, hogy 2024. augusztus 1-től a banki utalások tranzakciós illetéke (adója) 0,3%-ról 0,45%-ra fog emelkedni és a maximum összege ennek az illetéknek utalásonként 10 ezer forintról 20 ezer forintra fog nőni. Az továbbra is marad, hogy a 20 000 ft feletti utalásoknál kell fizetni ilyen illetéket. Ezenkívül a készpénzfelvételi illeték is emelkedett.

Igaz ezt a díjat az állam felé a bankok fizetik ki, de eddig is látható volt az, hogy így vagy úgy a bankok végül logikusan az ügyfelekre hárították át ezt a díjat, beépítették szolgáltatásaikba, banki csomagdíjakon emeltek vagy megszüntettek csomagokat, feltételeket változtatták stb…

De a ráadás az volt a hétfői kormányinfón, hogy nem csak az utalások, hanem a devizaváltásokra is kivetik a 0,45%-os tranzakciós illeték…

Frissítés: Nagy Márton arról is beszélt újságírói kérdésekre reagálva, hogy ha középárfolyamon vált a Revolut és a Wise, akkor nem kell a megemelt illetéket megfizetnie.

A Wise középárfolyamon vált és ahhoz ad egy váltási díjat, viszont a Revolut nem középárfolyamon vált, hanem saját árfolyamon vált.Mi a helyzet a Wise-al?

A Wise már egy ideje fizeti a forint utalások után a tranzakciós illetéket, de ezt közvetlenül nem hárítja át a felhasználókra, jelenleg továbbra is díjmentesen lehet forintot kiutalni a Wise számlánkról magyar bankszámlákra.

Viszont 2022. szeptember 15-én a Wise jelezte emailben, hogy a HUF devizaváltások díjai változni fognak (a forint utalásra is írták, hogy díja lesz, de ennek végül nem lett). Tehát ők is valószínűleg beépítették ezt az illetéket a devizaváltásba.

Érdekesség, hogy ha ukrán hrivnya vagy cseh korona devizát váltanál euróra, annak 0,41% díja van, míg forintról euróra váltásnak meg 0,77% a díja (román lej euróra 0,72%, lengyel zlotyinál 0,64%, svájci franknál 0,24% a díj).

Szóval kérdés, hogy ha a Wise be fogja-e nyelni a további devizaváltásra felszámított illetéket is? Szerintem nem sokáig, ha jelenleg a Wise díja 0,77%, ebben van benne a 0,3% tranzakciós illeték és még akkor erre fog rájönni 0,45% további díj…

Mi a helyzet a Revoluttal?

A Revolut jelenleg sem fizet tranzakciós illetéket a magyar államnak a forint utalások után. Ugye a Revolutnál nincs is belföldi forint számlaszám, hanem nemzetközi litván bankszámlaszám van, amin lehet fogadni forint utalásokat.

A Revolut forint egyenlegről a magyarországi felhasználóknak magyar belföldi bankszámlákra a forint kiutalás korlátlanul díjmentes.

Most augusztustól bejön a devizaváltásra is az illeték fizetése, amit valószínűleg a Revolut szintén nem fog fizetni.

Magyarországon már több mint 1 millió Revolut felhasználó van, ami eléggé jelentős szám. Rengetegen végzik el a devizaváltást a Revoluton, használják a kártyát külföldi fizetéskor és készpénzfelvételhez is, de sokan a forint kiutalásokat is itt intézik, a Revolut felhasználók is pillanatok alatt tudnak egymásnak bármilyen devizát küldeni díjmentesen.

A Magyar Nemzeti Bank pár havonta ki szokott adni egy közleményt, amiben felhívják a lakosság figyelmét, hogy a Revolut nem tartozik az MNB felügyelete alá, az ügyfelek vagyonát nem védi az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) és ha baj történne a Revolut bankkal, akkor Litvániában kellene angol vagy litván nyelven megkeresni az ottani hatóságokat stb…
(Érdekes, hogy a tranzakciós illetéket fizető Wise-ról nem adnak ki ilyen közleményeket, ami nem bank, egy ország betétvédelme alá sem tartozik, igaz az ügyfelek vagyonait a cikkük alapján biztonságban tárolják).

Készpénzfelvétel díja?

A készpénzfelvétel illetéke is emelkedni fog 0,9%-ra. Eddig a Wise-nál és a Revolut-nál nem kellett fizetni a készpénzfelvétel után bizonyos feltételek és limitek mellett.

A Wise esetén havonta 80 000 ft vagy maximum 2 készpénzfelvételig díjmentes, afelett a Wise-nak 1,75% díjat kell fizetni. A Revolutnál a csomagoktól függ a készpénzfelvétel díjmentes limite.

Valamint ugye az ATM számíthat fel díjat, de Magyarországon jelenleg az Erste ATM-ek számítanak fel 1200 forintot felvételenként és napi limit is van, érdemes így más bank ATM-ét választani…

Videó

Ha szeretnéd videón megnézni, akkor itt megtekintheted:
Iratkozz fel a YouTube csatornára is! 🙂

Ha lenne további kérdésed, akkor használd a kereső mezőt, sok más Revolut-tal kapcsolatos cikket találsz még:

Fontos!: A cikkben leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. Nincs közvetlen kapcsolatom a Revolut-tal és nem tartozok felelősséggel a szolgáltatásuk iránt. Bármilyen probléma, kérdés esetén a Revolut ügyfélszolgálatát kell felkeresni. A cikkekben olyan ajánlói (affiliate) linkek találhatóak, amelyeken keresztüli regisztrálás után akár én jutalékot is kaphatok.

Hozzászólás
A hozzászólásod nem fog automatikusan megjelenni, csak a moderálás után. A megadott email cím nem lesz látható és nem lesz tárolva, nem fogok hírleveleket küldeni. Viszont, ha megválaszolásra kerül a hozzászólásod, arról értesítést fogsz kapni a megadott email címedre.