Revolut zsebek (széfek) használata

Revolut zsebek, széf használata

A Revolut fiókodban létre tudsz hozni úgynevezett zsebeket, amelyeket széfeknek hívott korábban a Revolut.

A lényege az, hogy az ilyen zsebekben elhelyezett összegeket nem lehet kiutalni, ezekhez nem kapcsolódnak a bankkártyák, virtuális kártyák, tehát innen nem fogod tudni elkölteni az összegeket.

Mire lehetnek jók a zsebek (széfek)?

  1. Akár manuális, akár automatikusan félre tudsz tenni rendszeresen valamilyen cél érdekében összegeket. Például ajándékra, nyaralásra, autóra, felújításra gyűjtesz vagy egyfajta vésztartalékot gyűjtesz össze az esetleges rosszabb időkre…
  2. Ezenkívül biztonságban is tudod tárolni a különböző deviza egyenlegeidet, mert itt nem kapcsolódik a kártya az összeghez. Ha egy deviza egyenlegeden jóval több pénzed van, mint amire elhasználnád, akkor inkább tedd be egy zsebbe. Innen bármikor könnyen ki tudod venni és átkerül a normál devizaegyenlegedre.
  3. Akkor is jól jöhet, ha sokféle devizaegyenleged van és például külföldön euróban fogsz fizetni, de te nem azt szeretnéd, hogy a Revolut az összeget majd az euró devizaegyenlegedről vegye le, hanem az alapértelmezett forint egyenlegedről váltással… ebben az esetben nullázd az euró egyenlegedet, tegyél mindent át egy euró pénznemű zsebbe. Így eurós kártyás fizetésnél a nullás euró egyenleged után a forint egyenlegedről fogja a Revolut devizaváltással az összeget levonni.
  4. Ha szeretnél valaki mással közösen gyűjteni. Fontos, hogy a zsebhez hozzáadott partnereknek is kell Revolut fiókkal rendelkezniük.

Milyen Revolut csomagokban elérhető a zsebek opció?

Mindegyik Revolut csomagban, az ingyenes Standard csomagban is elérhető a zsebek menüpont és létre tudsz hozni zsebeket.

A Revolut Metal csomag előfizetőinek itt található meg a ‘Előfizetési csomaggal szerzett pénzvisszatérítés’ nevű zseb is (az Ultra csomagban is van pénzvisszatérítés), ami automatikusan létrejön és ide fog gyűlni a pénzvisszatérítésből származó összegek. Innen bármikor és bármennyi jóváírt összeg kivehető. A pénzvisszatérítésről (Cashback) ebben a cikkben találsz további információkat.

Zsebek létrehozása

Ha szeretnél megtakarításokat/zsebeket létrehozni, akkor a Revolut app-ban a ‘Számlák’ pontba lépj be és alul az ‘+ Új hozzáadása’ gombra nyomj rá. Majd válaszd a ‘Zsebek’ pontot.

Ezután több zseb típus között is választhatsz:

Revolut zsebek, széfek típusok

Az első, ‘Személyes’ opcióval csak saját magadnak hozol létre zsebet, ez mássokkal nem lesz megosztva.

Ha magadnak szeretnél kizárólag zsebet (széfet) létrehozni, akkor a ‘Személyes’ opciót válaszd, ebben található lehetőségeket mutatom még meg a továbbiakban, vannak tényleg hasznos funkciók, amelyek nagyon népszerűek.

Tehát rányomsz erre az opcióra és utána nevezd el a zsebet és válaszd ki a zseb pénznemét is, majd menj a ‘Zseb létrehozása’ gombra:

Revolut zseb létrehozása és elnevezése

Ha létrehoztad a zsebet, akkor utána célokat tudsz beállítani. Itt meg tudod adni, hogy mekkora összeget, meddig szeretnél összegyűjteni. Valamint a ‘Részletek’ pontban tudsz beállítani ismétlődő, automatikus beutalást a zsebbe, aprópénz megtakarítást és innen is elérhetőek a célok beállítása:

Revolut zseb célok részletek beállítása

A másik zseb, a ‘Csoport’ típusú zseb. Ezt meg tudod osztani más Revolut felhasználókkal, például pároddal, családtagokkal, akár barátokkal is, de ehhez minden tagnak rendelkeznie is kell Revolut fiókkal. A telefonod névjegyei között is ott kell lennie annak a telefonszámnak, amivel a csoport tagjai Revolutra regisztráltak vagy már hozzáadtad a Revolut partnerekhez más módon. Ezután megtalálod őket és fel tudod venni a csoportos megtakarításba.

Aki létrehozza a közös zsebet (ő lesz az adminisztrátora a közös zsebnek), az azt is meg tudja adni, hogy a meghívott tag(ok) ki tud-e venni összeget a közös zsebből vagy csak oda befizetni tud:

Revolut közös széf engedélyek beállítása

A csoportos zseb tagjainak tudsz push értesítést is küldeni, üzenet írni.

Aprópénz megtakarítása

A Revolut kártyáddal végrehajtott kis összegű kifizetéseket felkerekíti a Revolut és a különbözetet beteszi ebbe a zsebbe.

Viszont csak egy kiválasztott zsebben lehet aktiválni ezt a funkciót! Párhuzamosan több zsebben ez nem működik.

A kiválasztott zsebben a ‘Részletek’ ponton belül éred el. Ha ezt bekapcsolod/aktiválod, akkor meg tudod adni, hogy milyen gyorsasággal takarítson meg:

Revolut zseb aprópénz megtakarítás

Ha 1X-s opciót használod, akkor egyszerűen kifizetett 90 Ft-os összegnél 10 ft-t fog a széfbe tenni automatikusan. Ha a 2X-es opciót választod, akkor nem 10 ft, hanem 20 ft fog menni a széfbe stb…

Ha sokszor vásárolsz a Revolut kártyáddal, akkor gyorsan tud gyúlni az ‘apró’ ebben a széfben. Ez olyan mikor régen a visszajáró 5-10 Ft-os érméket egy perselybe gyűjtöttük, majd év végén felbontottuk… hard-core, 10X-es szorzónak megfelelt a 100 ft-os érme gyűjtése… 🙂

Ismétlődő utalás

Ezt szerintem sokat nem kell magyaráznom. Egyszerűen be tudod állítani azt, hogy mekkora összeget, milyen gyakorisággal tegyen át a Revolut az egyenlegedről a zsebbe…

A zseben belül a ‘Részletek’ pontban éred el az ‘Ismétlődő utalás’ opciót.

Ez egy sokak által javasolt módszerhez segíthet, hogy minden hónap elején egy bizonyos összeget már rakj is félre, ne a hónap végén csináld ezt meg… Ez teljesen automatikussá tudja tenni, észrevétlenül rakja el a rendszer az összeget a széfedbe…

A zsebekben (széfekben) tárolt összegek kamatoznak?

Jelenleg Magyarországon regisztrált ügyfeleknek nem fizet a Revolut kamatot a széfben tárolt összegek után.

De ha a következő országok egyikében vagy Revolut felhasználó és adórezidens: Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia vagy Svédország, akkor a Revolut appban létre tudsz hozni rugalmas számlákat és oda be tudsz tenni összeget, amit bármikor ki is tudsz venni. Ha ott tárolsz eurót, dollárt vagy angol fontot, akkor arra bizonyos kamatot kapsz, ez függ a Revolut csomagodtól is.

Ebben a cikkemben olvashatsz a Megtakarítás és a rugalmas számlák létrehozásáról és használatárol.

Forintra is kamatozás a Lightyear-nél

A Revolut forint deviza esetén nem fizet kamatot, viszont a Lightyear befektetési app lekötés nélküli kamatot is fizet a forint összegre.

A Revolut egyenlegedről be tudsz utalni forintot a Lightyear egyenlegedre. Ezen kívül euróra, dollára és angol fontra is fizet kamatot, havonta történik a kamat kifizetése, ahogy a Wise-nál is.

Egy teljes útmutató cikket a Lightyear használatáról itt találsz.

Valamint, ha ezen a linken regisztrálsz a ZSOLT kóddal a Lightyear-re, feltöltöd a számlád legalább 19 000 forinttal, akkor bónuszként kapsz $10 értékben töredékes részvényt. (Felhasználói feltételek érvényesek. A befektetés kockázattal jár.)

Ha Lightyear TBSZ számlát szeretnél nyitni, akkor itt regisztrálj a ZSOLTFX kóddal és átválthatsz akár 1 millió forintot is más devizára, konverziós díj nélkül!

Ha lenne további kérdésed, akkor használd a kereső mezőt, sok más Revolut-tal kapcsolatos cikket találsz még:

Fontos!: A cikkben leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. Nincs közvetlen kapcsolatom a Revoluttal és nem tartozom felelősséggel a szolgáltatásuk iránt. Bármilyen probléma, kérdés esetén a Revolut ügyfélszolgálatát kell felkeresni. A cikkekben olyan ajánlói (affiliate) linkek találhatóak, amelyeken keresztüli regisztrálás után akár én jutalékot is kaphatok.

Hozzászólás
A hozzászólásod nem fog automatikusan megjelenni, csak a moderálás után. A megadott email cím nem lesz látható és nem lesz tárolva, nem fogok hírleveleket küldeni. Viszont, ha megválaszolásra kerül a hozzászólásod, arról értesítést fogsz kapni a megadott email címedre.