Revolut csalások: Megdöbbentő számok a friss jelentésben!

A Revolut közzétette első jelentését a pénzügyi bűncselekményekről és a fogyasztók biztonságáról.

A Revolut csalásfelderítő rendszere 2023-ban 475 millió angol font értékű visszaélést előzött meg. A Revolut pár napja nyilvánosságra hozta az eddigi első jelentését a pénzügyi bűncselekményekről és a fogyasztók biztonságáról, amelyben feltárja a 2023-as trendeket és adatokat a legelterjedtebb csalások köréről.

 • Az álláskeresési csalások 1200%-kal, a befektetési csalások pedig 142%-kal emelkedtek 2023-ban.

Revolut jelentése pénzügyi bűncselekményekről

A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás, közzétette első jelentését a pénzügyi bűncselekményekről és a fogyasztók biztonságáról.

A jelentés kiterjedt belső kutatásokon és adatelemzésen alapul, és célja, hogy rávilágítson a világméretű csalások növekvő iparágára, valamint konkrét tanácsokkal segítse az embereket saját védelmükben.

A Revolut a jelentés adatait folyamatosan elemzi, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetének alakulását.

Globális kitekintés a csalások világára

A Revolut riportja szerint a csalások egyre nagyobb veszélyt jelentenek: a Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser adatai alapján világszerte több mint 1000 milliárd amerikai dollártól fosztják meg ezzel a módszerrel az embereket évente.

A Revolut adatai azt mutatják, hogy ez a jelenség az elmúlt évben tovább erősödött, a csalási módszerek jelentős változásokon mentek keresztül.

Kifinomult technikákat alkalmaznak a visszaélők, hogy érzékeny felhasználói adatokhoz és személyes információkhoz jussanak anyagi haszonszerzés céljából.

A Revolut proaktívan lépett fel 2023-ban az újabb csalások ellen, fokozott biztonsági funkciókat vezetett be (biometrikus azonosítás, megelőző figyelmeztetések a fizetési folyamatban), továbbá a csalásokkal szembeni edukációra is hangsúlyt fektetett az alkalmazáson belüli ‘Tanulás’ program/oktatási anyag révén.

 • A Revolut saját fejlesztésű, élvonalas mesterséges intelligencián alapuló csalásfelderítő rendszere tavaly több mint 475 millió font értékű visszaélést akadályozott meg.

Engedély nélküli és engedélyezett csalások

A jelentés/beszámoló különbséget tesz az engedély nélküli csalások (amikor a bűnözők az áldozat háta mögött jutnak be a számlára) és az engedélyezett csalások (amikor az áldozatot sikeresen rászedve veszik rá a fizetési jóváhagyásra) között.

Bár a Revolutnál regisztrált csalási esetek 62%-a engedély nélküli volt 2023-ban, az engedélyezett visszaéléseknél az egy áldozatra eső kár átlagosan jóval magasabb volt (1400 angol font szemben a 110 angol fonttal).

Engedély nélküli csalások:

Fizikai lopás (Physical Theft):
A csalók fizikailag ellopják az ügyfél okostelefonját vagy más eszközét, amelyen banki alkalmazások futnak. Ezután az ellopott eszközön keresztül tudnak fizetéseket végrehajtani vagy pénzt utalni.

Fiókfeltörés (Account Takeover – ATO):
A csalók megszerzik az ügyfél jelszavát és fiókadatait, vagy feltörik az okostelefont, gyakran az ügyfél által letöltött külső alkalmazásokon keresztül. Így átvehetik az irányítást valakinek a bankszámlája felett, majd fizetéseket hajtanak végre vagy pénzt utalnak.

Jogosulatlan kártyahasználat (Unauthorised Card Fraud):
A csalók hozzáférnek az ügyfél kártyaadataihoz. Az ellopott kártyaadatokkal olyan tranzakciókat hajtanak végre, amikről az ügyfél nem feltétlenül tud.

Engedély nélküli csalások főbb trendjei

 • Kártyás csalások (a csalások 98%-a): Ide tartozik például az adathalászat. A Revolut virtuális, egyszer használatos kártyái fokozott védelmet kínálnak, mivel csak egyetlen alkalommal használhatók, ami jelentősen csökkenti a visszaélések kockázatát.
 • Fizikai lopás: Bár csak a csalási esetek 1%-át teszi ki, a lopás okozza az engedély nélküli visszaélések 39%-ának anyagi kárát. Napjainkban a csalók szervezetten, ügyes megfigyelési technikákkal jutnak hozzá a PIN-kódokhoz. Ennek kockázatát csökkenti, ha mindig ügyelünk a környezetünkre bejelentkezéskor, és nem mentjük az azonosító adatainkat a telefonra.

Engedély nélküli csalások főbb trendjei
Forrás: Revolut Financial Crime and Consumer Security Report 2023

Engedélyezett csalások

Itt többféle módszert is használnak a csalók:

 • Vásárlási csalások: Ez az egyik leggyakoribb módszer, ahol a csalók hamis, irreálisan olcsó termékeket kínáló weboldalakkal ejtik át az áldozatokat. A termékek sosem érkeznek meg. Ide tartoznak a hamis bérlemények hirdetései is, ahol a csalók előleget kérnek, de az ingatlan nem is létezik.
 • Befektetési csalások: A csalók hamis befektetési lehetőségeket ígérnek magas hozammal, meggyőzve az áldozatokat pénz- vagy kriptovaluta átutalására. Gyakori taktika a hírességek bevonásával készített, magas profitot ígérő befektetési hírek vagy közösségi médiás posztok.
 • Álláshirdetési csalások: A csalók kamu hirdetéseket tesznek közzé, vagy üzenetküldő appokon keresztül keresik fel az áldozatokat. Az állásinterjú részeként pénzt kérnek előre, vagy személyes adatokat próbálnak kicsalni. Gyakran kérnek pénzt képzésért, felszerelésért, stb.
 • Személyeskedési csalások: A csalók banki, kormányzati vagy más hivatalos szervek képviselőinek adják ki magukat, és sürgős fizetést vagy személyes adatokat követelnek.
 • Kapcsolati/romantikus csalások: A csalók hetek vagy hónapok alatt romantikus kapcsolatot építenek ki az áldozattal, majd valamilyen vészhelyzetre hivatkozva pénzt kérnek, aztán eltűnnek.
 • Számlázási csalások: A csalók előfizetéses szolgáltatónak adják ki magukat, és megváltozott fizetési adatokkal próbálnak rávenni fizetésre. Az eredeti szolgáltató számlája derít fényt a trükkre.
 • Adózási csalások: Adóhatósági dolgozónak kiadva magukat azonnali adófizetést követelnek, akár letartóztatással fenyegetőzve.
 • Hitelfelvételi csalások: A csalók olcsó hitelt kínálnak, minimális feltételekkel és előleggel. Az előleget megszerezve az áldozat nem kapja meg a hitelt.
 • Zsarolás: A csalók magánéleti információkkal vagy adatokkal való visszaéléssel fenyegetőznek, ha az áldozat nem fizet nekik.

Engedélyezett csalások főbb trendjei

 • Álláshirdetési csalások (1200%-os növekedés 2023-ban): Fiatal álláskeresőket céloznak.
 • Befektetési csalások (142%-os emelkedés): Leginkább Bitcoint és egyéb kripto befektetéseket ígérnek magas, garantált hozammal.
 • Vásárlási csalások (minden országban a leggyakoribb, a csalások 63%-a ide tartozik, de az összes kárnak kevesebb mint 15%-át teszi ki):

Magyarországi adatok a csalásokról

A Revolut jelentésében több országról is láthatunk adatokat, köztük magyarországi adatokat is a Revolut lakossági felhasználókat érintett visszaélésekről.

Az kiderül, hogy a Magyarországon 62%-a engedély nélküli csalások (Unauthorised fraud), míg az engedélyezett csalások (Authorised fraud) 38%-át teszik ki az áldozatoknál. (egyébként ez az arány jellemző a többi országnál is)

Az így ellopott összegek, veszteségek mértéke viszont fordított, mert az ellopott összegek 92%-a engedélyezett csalásokból jön össze, tehát befektetési csalásokból (48%), személyeskedési csalások (27%), vásárlási csalások (4%).

Nagy különbségek vannak az országok között az engedély nélküli csalások módszerei között. A jelentésben felsorolt országok között Magyarországon a legmagasabb a fizikai lopások aránya (Physical Theft), ami 87%, míg azt ezt követő országban, Írországban ez az arány 70%.

Más országokban a jogosulatlan kártyahasználatok aránya is 1-3% között van, viszont jóval magasabbak a fiókfeltörések arányai, 28-78%, míg Magyarországon ez a szám csak 9%.

Forrás: Revolut Financial Crime and Consumer Security Report 2023

A Revolut legfontosabb tippjei a vásárlási csalások elkerülésére:

 • Ismert és megbízható kereskedőktől vásárolj – olvasd el az online értékeléseket!
 • Kérdezz! Légy óvatos, ha az eladó nem akar információkat megosztani, vagy gyors fizetésre próbál rávenni.
 • Válassz biztonságos fizetési módot (például a Revolut egyszer használatos, virtuális kártyáit!).
 • Sose hagyd figyelmen kívül a Revolut alkalmazáson belüli figyelmeztetéseit!
 • Ellenőrizd a weboldalak valódiságát!

És végül: ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az valószínűleg nem az!

Források:
Revolut cikke »
Financial Crime and Consumer Security Report 2023 »

Ha lenne további kérdésed, akkor használd a kereső mezőt, sok más Revolut-tal kapcsolatos cikket találsz még:

Fontos!: A cikkben leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. Nincs közvetlen kapcsolatom a Revolut-tal és nem tartozok felelősséggel a szolgáltatásuk iránt. Bármilyen probléma, kérdés esetén a Revolut ügyfélszolgálatát kell felkeresni. A cikkekben olyan ajánlói (affiliate) linkek találhatóak, amelyeken keresztüli regisztrálás után akár én jutalékot is kaphatok.

Hozzászólás
A hozzászólásod nem fog automatikusan megjelenni, csak a moderálás után. A megadott email cím nem lesz látható és nem lesz tárolva, nem fogok hírleveleket küldeni. Viszont, ha megválaszolásra kerül a hozzászólásod, arról értesítést fogsz kapni a megadott email címedre.