Revolut tőzsde tudnivalók

Revolut tőzsde, részvények kereskedés

A Tőzsdei rész elérhetősége az appban

A Revolut modern és könnyen átlátható platformot kínál a kereskedésre, az appban több mint 3000 amerikai és európai részvény közül választhatsz és befektethetsz az általad már ismert és kedvelt kötvényekbe, részvényekbe vagy árucikkekbe. Az Apple-től a Tesláig a világ legismertebb vállalatai találhatók meg a felületen. 

Jelenleg több milliárd dollár értékű eszközt kezel a Revolut, a befektetéseket a befektető védelmi felelősségbiztosítás védi. Az ügyfélszolgálat a hét minden napján, a nap 24 órájában több mint 100 nyelven a rendelkezésre áll.

A kezdők számára tökéletesnek mondható a platform kialakítása és egyszerűsége, de a haladó befektetők számára a szolgáltatások korlátozottabbak lehetnek. A jutalékmentes kereskedés és a töredékrészvények vásárlása azonban nagy vonzerőt jelent a kisebb befektetők számára is.

Revolut befektetés

Az appban az alsó menüsorban a “Befektetés” gombra kattintva érhető el a tőzsdei felület, ami egy befektetési számla létrehozását követően aktiválásra kerül és megkezdődhet a kereskedés. 

A befektetés menüpont 3 fő részre van osztva:

  • Gombok: kereskedés; pénz hozzáadása; pénzfelvétel; továbbiak menüpont (dokumentumok; beállítások; téma; kereskedelmi PRO kiegészítő)
  • Portfólió: itt a brókerszámla egyenleget; figyelőlistát (kedvencnek jelölt részvények; árucikkek); eseményeket (ünnepnapok; piaci szünnap…stb.) és a tranzakciókat láthatod
  • Felfedezés: itt a nap legingadozóbb részvényei; a héten legtöbbet keresett részvények; népszerű kötvények; legérdekesebb történések; ETF-ek; árucikkek…stb. láthatók 

Kötvények

Minden kötvényt kockázatosság és hitelképesség alapján minősítenek. Emellett előre teljes körű információt kapsz a hozamokról, a lejáratokról és a fizetési időpontokról, így teljesen tisztában leszel azzal, hogy mibe fektetsz.

Minden kötvénynek van egy adatlapja, ami a következőket tartalmazza:

  • Hozam kimutatása grafikonon; 1 hetes; 1 hónapos; 6 hónapos; 1 éves; 5 éves vagy maximum szűrési lehetőséggel
  • Van egy statisztika, ahol a bruttó ár; jelenlegi hozam és a lejáratig számított hozam látható
  • Tartalmaz az adatlap egy Fitch-féle hitel minőségi mutatót
  • Részletek a kötvényről: kamatszelvény értéke; típusa; pénznem; lejárati idő; névérték; kintlévő érték…stb. 
  • Kötvénykibocsátó adatai

kötvények

Miután megvásároltad a kötvényt, bármikor eladhatod azt – természetesen a piaci igények függvényében –, nem kell várnod a lejárati időpontra. Az előre jelzett hozam eléréséhez azonban a befektetésedet a lejárat napjáig meg kell tartanod.

Minden egyes ügylet esetében 0,25%-os vagy 1 euró/dollár összegű jutalékot számít fel a Revolut – a százalékos érték és a konkrét összeg közül azt, amelyik a magasabb. Egyéb díjakat nem kell fizetned a kötvényekkel történő kereskedés során. 

Részvények

Ha részvényt vásárolsz, akkor gyakorlatilag a cég egy kis részét birtoklod, és ezzel a részvényesek közé tartozol. A részvények különböző szempontok szerint változhatnak, például a típusuk, a kockázati szintjük és a hozam lehetőségeik alapján.

Tesla részvény adatlap

A részvények árfolyama a piacon folyamatosan változik, ami számos tényezőtől függ:

  • Kereslet és kínálat: Ha több befektető szeretne venni, mint eladni, az ár emelkedik, és fordítva.
  • Vállalati eredmények: Egy vállalat pénzügyi teljesítménye (pl. nyereség, bevétel) nagyban befolyásolja a részvény árfolyamát.
  • Makrogazdasági tényezők: A kamatlábak, az infláció, és a gazdasági növekedés mind hatással lehetnek a részvények árfolyamára.
  • Piaci hangulat: Az általános befektetői bizalom, geopolitikai események és más piaci hírek szintén fontos szerepet játszanak az árak alakításában.

A részvények adatlapján is böngészhető a grafikon, periódusos szűrési lehetőséggel, megnézhetők a statisztikák; nyitási-zárási eredmények, de a legérdekesebb a pénzügyi kimutatás menüpont, ahol az adott cég eredménykimutatása; mérlege és cashflowja látható éves és negyedéves bontásban 5 évre visszamenőleg. 

Árucikkek 

A Revolut lehetőséget ad arany, ezüst, platina és palládium vásárlására a befektetések menüpontban. Ha valamelyik árucikkre kattintasz egy figyelmeztető ablak fog felugrani, miszerint “gondold végig, hogy valóban érdemes-e árucikkeket vásárolnod a pénzügyi körülményeid fényében”. 

árucikkek

Az árucikkek is rendelkeznek adatlappal, de a felépítésük már egészen más, mint a kötvényeké:

  • Árfolyam kimutatása grafikonon; 1 napos; 1 hetes; 1 hónapos; 6 hónapos; 1 éves; 5 éves vagy maximum szűrési lehetőséggel
  • Van egy árfigyelő lehetőség, aminél megadható egy elvárt érték és, ha azt eléri az árucikk árfolyama, akkor kapsz róla értesítést
  • Tartalmaz az adatlap egy hírek menüpontot, ahol az adott árucikkről olvashatóak a legfrissebb hírek napi bontásban 
  • Van egy megbízások menü és egy tranzakció menü, amik már a vásárlás után mutatnak adatokat

ETF-ek

Az ETF-ekkel (tőzsdén kereskedett alapokkal) mindenből kaphatsz egy kis szeletet. Ezekkel nem egyes eszközöket vásárolsz, hanem egy olyan előre összeállított befektetési csomag tulajdonosa leszel, amely egy teljes piacot, ágazatot vagy indexet követ.

Revolut ETF adatlap

Az ETF-ekben történő befektetés is kockázatokkal jár – ide tartoznak például a piaci ingadozások –, amelyek veszteséget eredményezhetnek. Az ágazatspecifikus ETF-ek esetében előfordulhat, hogy kevésbé diverzifikáltak, ami fokozottan kiszolgáltatottá teszi őket a gazdasági változásokkal szemben. 

ETF adatlap részei: 

  • Árfolyammozgás kimutatása grafikonon; 1 napos; 1 hetes; 1 hónapos; 6 hónapos; 1 éves; 5 éves vagy maximum szűrési lehetőséggel
  • Van egy statisztika, ahol kezelt vagyon; teljes költséghányad; nyitási érték; napi tartomány…stb. látható
  • Pénzügyi kitettség országokra; vagyonra; szektorokra bontva 
  • Hírek menüpont, ahol az adott ETF-ről olvashatóak a legfrissebb hírek napi bontásban 
  • Itt is van árfigyelő lehetőség, aminél megadható egy elvárt érték és, ha azt eléri az ETF árfolyama, akkor kapsz róla értesítést

Befektetési aktivitás gombok használata

A Revolut alkalmazásban egyszerűen kezelheted a befektetéseidet, beleértve a pénz hozzáadását a befektetési fiókodhoz, értékpapírok vásárlását és eladását, valamint a pénz felvételét a befektetéseidből.

Pénz hozzáadása a befektetési fiókhoz

pénz hozzáadása

  • „Befektetések” rész elérése: Az alsó menüsorban keresd meg a „Befektetések” fület
  • Portfólió megtekintése: Itt láthatod az aktuális egyenlegedet és a befektetéseidet. Ha még nincs pénz a befektetési számládon, a rendszer automatikusan felajánlja, hogy adj hozzá pénzt
  • Pénz hozzáadása: Válaszd ki a „Pénz hozzáadása” opciót. Itt kiválaszthatod, hogy mennyi pénzt szeretnél hozzáadni, és milyen forrásból (például a Revolut fő számládról)
  • Megerősítés: Erősítsd meg a tranzakciót, és a pénz átkerül a befektetési fiókodra

Befektetési eszköz vásárlása

Miután pénzt adtál hozzá a befektetési számládhoz, vásárolhatsz befektetési eszközt. 

  • Eszköz keresése: a befektetési részlegben használd a kereső funkciót, hogy megtaláld a számdora megfelelő eszközt
  • Vásárlás megkezdése: kattints a kiválasztott eszközre, és válaszd a „Vásárlás” opciót
  • Összeg megadása: add meg, hogy hány eszközt szeretnél vásárolni, vagy dönthetsz úgy is, hogy bizonyos összegért vásárolsz (fractional shares), ha a teljes eszköz túl drága lenne számodra
  • Rendelés elküldése: miután megadtad a részleteket, erősítsd meg a tranzakciót. A vásárlás csak tőzsdei nyitvatartási időben történik meg, de a megbízást bármikor leadhatod

Befektetési eszköz eladása

  • Portfólió megtekintése: menj a befektetési részleghez, ahol látni fogod a birtokolt eszközeidet
  • Eladni kívánt eszköz kiválasztása: kattints arra az eszközre, amelyet el szeretnél adni.
  • Eladás indítása: válaszd ki az „Eladás” opciót
  • Összeg megadása: döntsd el, hogy hány eszközt szeretnél eladni, vagy mekkora összeget szeretnél kivonni
  • Tranzakció megerősítése: erősítsd meg a tranzakciót, és az eladás a tőzsdei nyitvatartási időben teljesül.

befektetési portfólió

Pénz felvétele a befektetési számláról 

Miután eladtál egy befektetési eszközt, a pénz a befektetési számládra kerül. Ezt a pénzt könnyen átteheted a fő Revolut számládra, hogy hozzáférj.

  • Portfólió megtekintése: menj a befektetési részhez, és nézd meg, mennyi pénz áll rendelkezésedre a befektetési számládon az eladásokból
  • Pénz átutalása: keresd meg a „Pénz átutalása” opciót, és válaszd ki a befektetési számládról átutalni kívánt összeget.
  • Átutalás a fő számlára: a befektetési számláról a pénz átkerül a fő Revolut számládra, ahol már szabadon felhasználhatod, vagy felveheted banki átutalással, ATM-en keresztül, stb.

Revolut csomagok és díjak a kereskedésekről

A Revolut különböző csomagokat kínál, amelyek eltérő díjakat és kereskedési feltételeket biztosítanak. Ezek a csomagok többféle szolgáltatást és jutalékmentes kereskedési lehetőséget nyújtanak, attól függően, hogy melyik csomagot választod. 

Az alábbiakban összefoglaltam a Revolut kereskedési csomagjait és azok díjait a részvény-, kriptovaluta- és árucikk-kereskedés területén.

CsomagStandardPlusPremiumMetalUltra
Ár (Ft/hó)Ingyenes1600 Ft/hó3000 Ft/hó4800 Ft/hó19 500 Ft/hó
Jutalékmentes ügyletek1/hó3/hó5/hó10/hó10/hó
Kereskedelmi ProNem tartalmazzaNem tartalmazzaNem tartalmazzaNem tartalmazzaTartalmazza
Kriptováltási díjak1,49% (min. 499 Ft)1,49% (min. 499 Ft)0,99% (nincs min. díj)0,99% (nincs min. díj)0,49% (nincs min. díj)
Árucikk-kereskedési díjak1,99% (min. 500 Ft)1,99% (min. 500 Ft)1,49% (min. 500 Ft)1,49% (min. 500 Ft)1,49% (min. 500 Ft)
CsomagStandardPlusPremiumMetalUltra
Éves kamat* (EBKM)1,25%1,25%3,25%4,25%4,75%
Rugalmas Pénzpiaci Alapok* (EUR)3,09% éves hozam (APY)3,24% éves hozam (APY)3,69% éves hozam (APY)3,84% éves hozam (APY)3,94% éves hozam (APY)
Rugalmas Pénzpiaci Alapok* (GBP)4,04% éves hozam (APY)4,04% éves hozam (APY)4,79% éves hozam (APY)5,04% éves hozam (APY)5,19% éves hozam (APY)
Rugalmas Pénzpiaci Alapok* (USD)3,96% éves hozam (APY)4,21% éves hozam (APY)4,71% éves hozam (APY)4,96% éves hozam (APY)5,31% éves hozam (APY)
*A kamatok mértéke változhat. Valamint a hozamokat adók terhelhetik.
Kérj szakszerű pénzügyi tanácsadást, ha szükséges. A Revolut és a Revinfo.hu nem nyújt adótanácsadást és befektetési tanácsokat.

Mi az a Day trade? 

A „Day trade” olyan kereskedési művelet, amikor ugyanazon részvényt ugyanazon kereskedési napon belül veszed és adod el. 

revolut népszerű befektetési lehetőségek

Fontos szabály a „Pattern Day Trading”, amely szerint, ha egy szabályozott kereskedési számlán öt kereskedési nap alatt négy vagy több ilyen tranzakciót hajtasz az korlátozásokat vonhat maga után. Ezért figyelni kell a tranzakciók számára.

Amikor megnyitod a kereskedési számládat a Revolutnál, elfogadod, hogy nem folytatsz “day trade” kereskedést (Pattern Day Trading), ha mégis akkor a számládat felfüggeszthetik, vagy megszüntethetik. 

Nincs TBSZ a Revolutnál

A Revolutnál nincs TBSZ (Tartós Befektetési Számla), ami azt jelenti, hogy a Revoluton keresztül végzett befektetések után nem élvezhetsz adómentességet a tőkenyereség után. 

A TBSZ lehetővé teszi a befektetők számára, hogy a hozamokat adómentesen realizálják egy meghatározott időszak alatt, de a Revolut nem kínál ilyen lehetőséget. Ezért érdemes figyelembe venni a tőkejövedelmek adózását a Revolut használata során.

Minden bróker szolgáltatónál egy adott évben egy TBSZ számlát hozhatsz létre, amibe az adott év végéig (december 31-ig) vásárolhatsz befektetési termékeket, mint pl. részvényeket, ETF-eket… Ezután zárul a számla és ha utána 5 évig nem nyúlsz hozzá (nem töröd fel és adsz el belőle bármit), akkor a végén 0% adót kell fizetned az esetleges nyereségedre.

Idő előtt is „feltörheted” a számlát, de akkor valamennyit adót kell fizetned, attól függ, hogy mikor töröd fel, 3.év után kapsz ugye már adókedvezményt.

Tehát nyithatsz egy adott évben egy TBSZ-t a Lightyear-nél, egy másikat az Interactive Brokers-nél és továbbiakat is, minden szolgáltatónál egyet (persze a Lightyear-en kívül mindegyiknél lesz havidíja és akár más díjai is a TBSZ használatának…).

Egy TBSZ számla megnyitásához szükséges:

  • Több mint 18 évesnek kell lenned.
  • Magyar adórezidensnek kell lenned.
  • Magyarországi lakosnak kell lenned.

Kedvezmény a Lightyear-nél!

Regisztrálj most itt a ZSOLTFX kóddal a Lightyear-re, nyiss egy Tartós Befektetési Számlát (TBSZ), és átválthatsz akár 1 millió forintot, konverziós díjak nélkül. (Felhasználói feltételek érvényesek. A befektetés kockázattal jár.)

Ha lenne további kérdésed, akkor használd a kereső mezőt, sok más Revolut-tal kapcsolatos cikket találsz még:

Fontos!: A cikkben leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. Nincs közvetlen kapcsolatom a Revoluttal és nem tartozom felelősséggel a szolgáltatásuk iránt. Bármilyen probléma, kérdés esetén a Revolut ügyfélszolgálatát kell felkeresni. A cikkekben olyan ajánlói (affiliate) linkek találhatóak, amelyeken keresztüli regisztrálás után akár én jutalékot is kaphatok.

Hozzászólás
A hozzászólásod nem fog automatikusan megjelenni, csak a moderálás után. A megadott email cím nem lesz látható és nem lesz tárolva, nem fogok hírleveleket küldeni. Viszont, ha megválaszolásra kerül a hozzászólásod, arról értesítést fogsz kapni a megadott email címedre.