Wise vagy Revolut?

Revolut vs Wise

A Revolut és a Wise különbségei között sokszor a díjszabás szokott dönteni, pedig nem lehet a két szolgáltatást csak ez alapján összehasonlítani. Több mindenben különbözik a kettő.

Ebben a cikkben ezt próbálom összehasonlítani, de ha a Revolut-ról szeretnél külön olvasni és több információt szerezni, akkor itt az oldalon sok mindent megtalálsz. Valamint a Wise-ról itt találsz egy teljes, átfogó útmutató cikket.Deviza egyenlegek

A Wise jelenleg a következő devizákhoz ad bankszámla adatokat: magyar forint, euró, angol font, amerikai dollár, román lej, szingapúri dollár, ausztrál dollár, új-zélandi dollár

Ezeknek egyik előnye, hogy több deviza esetén helyi bankszámlaadatokat adnak, amelynek így több előnye is lehet.

Például a forint esetén, mert így egy magyar belföldi forint számla jár, amire magyar kereskedelmi bankokból olyan díjon lehet beutalni, mint egy belföldi utalási díj és ugyanúgy másodpercek alatt teljesül az átutalás és ez így van fordítva is, ha a Wise forint számláról utalni ki (plusz jelenleg a Wise egyenlegről a kiutalás tranzakció illeték mentes és a Wise sem számít fel díjat).

Míg a Revolut esetén nemzetközi forint számlaszám jár, amire magyar bankokból nemzetközi utalást kell elvégezni, ami sokkal drágább is lehet, valamint több napig tarthat az utalás és a kiutalás esetén igaz ingyenes a Revolut, de itt is napokig tarthat a folyamat. Plusz több céges számlára a beérkező nemzetközi forint utalásoknak díja van, így több szolgáltató, cég már nem valószínű, hogy elfogadja a Revolut-ról indított forint utalásokat.

Viszont a Revolut több deviza egyenleghez biztosít számlaszámot, amelyek közül a legtöbb ugyanaz a számlaszám, egy litván nemzetközi, felhasználó nevére szóló bankszámlaszám. És vannak egyes devizanemek, ahol helyi bankszámlaszám is jár (pl. angol font).

Devizaváltás díja

A Revolut ebben olcsóbb lehet, mert az ingyenes Standard csomagban hónapfordulóként 75 000 ft értékben díj nélkül lehet váltani devizát. Hétvégén minden esetben 1% a felár. Ha túlléped az ingyenes keretet, akkor hétköznaponként 1% díj lesz a váltáskor.

A Wise-nál minden esetben kell fizetni díjat a devizaváltásnál. Egyébként a Wise díjait ezen az oldalán meg tudod nézni, ehhez még regisztráltnak sem kell lenned.

Fontos, hogy a Wise a piaci középárfolyamon vált és erre számítja fel a díját, míg a Revolut saját devizaárfolyamot használ, amire valamennyit rátesz. Itt nézhető meg a Revolut oldalán, hogy éppen mennyiért vált, mi az árfolyama.

A Revolut esetén van lehetőség korlátlan, díj nélküli devizaváltásra is, ami hétköznapokon érvényes és minimum Revolut Premium csomagra kell előfizetned. Ha előre kifizeted az éves díját (ebben az esetben olcsóbb), akkor ez 30 000 ft-ba kerül.Utalás és devizaváltás

Ha mondjuk egyszeri, nagyobb összegű devizaváltással utalnál, ebben az esetben érdemes és szokták többen a Wise-t használni. Például valaki ingatlant vásárolt külföldön és forintot váltana át és utalna tovább a külföldi eladó számlájára vagy külföldi autóvásárlásnál stb…

Ugyanis a Wise esetén arra is van lehetőség, hogy úgy utalj át egy másik külföldi bankszámlára összeget, hogy azt nem kell a Wise egyenlegedre beutalnod, majd onnan tovább. A Revolut esetén erre nincs lehetőség.

Tehát például 50 ezer eurót kellene átutalnod Németországba és magyar bankodnál forintod van jelenleg. Ekkor a Wise-n belül meg tudod adni, hogy 50 ezer eurót utalnál, forintot kellene váltanod, erre ad a Wise egy árfolyamot és ezt fixálja is neked valamennyi ideig. Megadod, hogy melyik német bankszámlaszámra kell utalnod, majd megkapod az utalási adatokat.

Elsőnek is a megadott forint összeget a magyar bankodból egy Wise forint számlára utalod, ebben az esetben belföldi forint utalásod lesz. Utána a Wise továbbítja már euróban a megadott német bankszámlára az eurós összeget.

A Revolut esetén elsőnek a Revolut forint egyenlegedre kell betenned az összeget. Ha utalnál, akkor ahogy azt már írtam, magas díja lehet, mert belföldi bankból egy nemzetközi forint számlára kell utalnod és ez több napig is tarthat, mire megérkezik.

Ha bankkártyáddal töltenéd fel, akkor meg lehet egy napi limit, új felhasználóknál ez láthatóan kevesebb is lehet, mint azoknál, akik régebb óta, aktívan használják a Revolut-t (ez a napi bankkártyával feltölthető limit felhasználóként változik és a Revolut nem közli, hogy az mennyi). De mondjuk 15 millió forintot nem valószínű, hogy bármelyik Revolut felhasználó egy nap alatt fel fog tölteni bankkártyával.

És ha beérkezik egy nagyobb összeg a Revolut egyenlegre, akkor a Revolut kérhet a beérkező összeg után forrásigazolást.

A Wise is gyakran kér már ilyen igazolást, de ha nem beutalsz, hanem pénzt átutalsz váltással egy másik bankszámlára, akkor már más az eset.

Összehasonlító táblázat

Egy táblázatban összegyűjtöttem a legfontosabb dolgokat és látni fogod, hogy mit tud/ajánlj a Revolut vagy a Wise. Mindkettőnél csak az ingyenes, havidíj mentes csomagokat mutatom meg (Wise esetén például nincs is havidíjas csomag).

Revolut StandardWise
Regisztrációs díj:NincsNincs
Bankszámla adatok igénylése:Nincs díja.Nincs díja.
Forint számla:Van, de nem magyar bankszámlaszám, hanem egy litván nemzetközi forint számlaszám.Egyedi forint alapú magyar bankszámlaszám (nem gyűjtőszámla – valamint külföldről nem lehet közvetlenül utalni a forint számlára).
Mennyi pénznemben létrehozható számla?30Több mint 50.
Bankkártya díja:Első kártya ingyenes, de van kézbesítési díja (~2100 Ft); utána nincs éves kártyadíj.Első kártya díja (nincs pluszban kézbesítési költség): 2390 Ft; utána nincs éves kártyadíj.
Virtuális kártya díja:2 féle virtuális kártya van. 1 db egyszer használatos virtuális kártya hozható létre (ennek adatai minden vásárlás után megváltozik). És max. 20 db aktív virtuális kártya tartható. Nem kell fizikai kártyát megrendelni hozzá előtte.Feltétel a fizikai kártya megrendelése. Maximum 3 virtuális kártya igényelhető. Mindegyiknél a kártyaadatok cseréje kérhető.
Több deviza egyenlegből történő levonás/váltás kártyás fizetésnél:Nem, egyszerre csak egy deviza egyenleget tud terhelni.Igen, több deviza egyenleget is meg tud terhelni, valamint átváltani.
A számlákra feltölthető összegek díja:Bankkártyával, online utalással is ingyen feltölthető összeg a számlákra (céges-, hitel- és egyes külföldi kártyák esetén lehet díj).Csak a banki utalás esetén ingyenes a feltöltés. Bankkártyás feltöltés esetén díjat számol fel a rendszer.
Havi készpénzfelvétel díja:Havonta 75 000 Ft-ig ingyenes, afelett 2%. Vagy az első 5 felvétel ingyenes.Havonta 200EUR/200GBP megfelelő forint összegig ingyenes a felvétel, afelett 1,75%. Vagy az első kettő felvétel ingyenes.
Váltási díjak:Hétköznap ingyenes devizaváltás, de havonta 1000 font/350 000 ft-ig. Efelett 1% a díj. Hétvégenként mindig van plusz díj, ami 1%. Minden díjról ezen az oldalon találsz infókat.Mindig van valamennyi díj a váltásra, itt előre kikalkulálható minden költség)
Utalási díjak:A lokális utalások ingyenesek. Szóval, ha magyarországi lakcímmel regisztráltál a Revolut-ra, akkor a forint deviza utalások díjmentesek lesznek. A SEPA országok közötti eurós utalások ingyenesek. A SEPA régión kívüli utalásnál az első ingyenes, utána 150 ft utalásonként. SWIFT utalások esetén a dollár utalásnál van egy fix 1500 ft-os díj, a többinél 2000 Ft. Wise forint egyenlegről forintot díj nélkül lehet kiutalni. Ezenkívül több más deviza egyenlegedről is ingyenes a kiutalás azonos devizában (pl.: euró, angol font). Itt a Wise kalkulátor oldalán tudod megnézni a díjakat. Ha váltasz is, akkor ugye jön még rá a váltási díj, amiről az előzőekben írtam.
Profitot termel a cég?2021-ben lett először nyereséges, 2022-ről még nincs pénzügyi jelentés publikálva.Igen, évek óta nyereséget termelő cég a Wise.

Funkciók, szolgáltatások száma

A Revolut-on sokkal több szolgáltatás és funkció elérhető. Viszont ezeket is mérlegelni kell, hogy biztosan érdemes-e a Revolut-on használni. Ilyen mondjuk a tőzsdei kereskedés és a kriptokereskedés, amelyekről itt írok bővebben.

Külön persely vagy széf van a Wise-n és a Revolut-n is, de a Revolut kínál közösen használható széfeket is.

Ezenkívül a Revolut-n már elérhető felhasználóknál az ingyenes, közös számla szolgáltatás is.

A Revolut a <18 (Junior) számlájával sok szülőnek előny lehet és sokan is kedvelik. A Wise-nál jelenleg ilyen szolgáltatás nincsen.

Ha valaki szereti azt, hogy a bankkártyát testre tudja szabni (színválasztás, ráírni valamit), akkor a Revolut erre alkalmasabb.

Ha még több virtuális kártyát szeretnél létrehozni, akkor a Revolut-ban maximum 20 aktív virtuális kártya tartható és 30 naponta 2 virtuális kártya hozható létre (én. például minden rendszeres előfizetéshez külön virtuális kártyát használok, nagyon hasznos ez és jól követhetőek az előfizetések).

A Revolut fizetős, Premium vagy Metal csomagban még több extra szolgáltatás elérhető, mint a különböző biztosítások, Smart Delay a repülőjáratok késése esetén, viszont ezeknek is érdemes utánajárni, hogy mire is szólnak pontosan a biztosítások, önrészt nézni, megéri-e ezekért a fizetős Premium csomagot választani stb…Lehet forintot utalni Revolut és Wise egyenlegek között?

Revolut forint egyenlegről tudsz forintot kiutalni Wise forint egyenlegre, viszont 2000 ft díjat számít fel, ha Revolut Standard és Plus csomagban vagy. Ha Revolut Premium és Metal csomagban vagy, akkor a hónapforduló első ilyen utalása díjmentes, utána 2000 fr a díja. Ha Revolut Ultra csomagban vagy, akkor korlátlanul tudsz díjmentesen utalni.

Ha a Revolutban kártyás címzett utalást végzel és a Wise kártyád adataid megadva utalsz, akkor annak 0,7% a díja.

Továbbá a Wise egyenlegedre a Revolut kártyáddal fel tudsz tölteni összeget, de ennek díja van a Wise-nál.

Wise-ról nem tudsz forintot kiutalni nemzetközi forint bankszámlára, így a Revolut számlára sem.

A Revolut forint egyenlegedet díjmentesen fel tudod tölteni a Wise bankkártyáddal.

Melyik a biztonságosabb?

Nehéz biztosat mondani erre, mert egyik szolgáltatónál sem volt még nagy gond, csőd, bármilyen hackertámadás stb…

A Revolut egy online bank, amely 2018-ban szerezte meg az európai banki engedélyt. Az ügyfeleik egy részét, ahogy a magyar ügyfeleiket is a litván betétbiztosítási alap védi. Ez olyan mint Magyarországon az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) és az ügyfeleket 100 ezer euróig védi. Ha csődbe menne a bank, nem tudna tovább működni, akkor ezek a betétvédelmi alapok segítik ki a becsődölt bank ügyfeleit. Magyarországon is volt erre példa, de látható, hogy sokszor a teljes kártalanításra a betétvédelmi alap nem elegendő és ha a 100 ezer euró feletti összeget tulajdonoló ügyfeleket is ki kell segíteni, akkor a Magyar Nemzeti Bank fizette ki, hitelt kellett felvennie a betétvédelmi alapnak stb…

Kérdés, hogy Litvániában miként folytatódna le ez, mert azért nem kevés Revolut ügyfél tartozik az ottani betétvédelem alá, sok más litván bankkal együtt.

A Revolut pénzügyi jelentései nem teljesen nyilvánvalóak és könnyen megszerezhetőek. A cégnek a legutóbbi nyilvános jelentése 2021-re található meg, amit 2023-ban adtak ki. 2022-es adatok még nincsenek. 2021-re a közzé tett pénzügyi riportjukban elsőként mutattak nyereséges évet, ezelőtt nem tudtak profittal zárni évet. A 2021-es jelentésük közzététele utána a médiában megjelent egy könyvvizsgáló cég véleményezése, amely hiányosságokat tárt fel, de erről egyelőre többet nem lehet tudni…

A Revolut ügyfélszáma azért folyamatosan növekszik, remélhetőleg átláthatóbb cég adatokat, jelentéseket is fognak publikálni a jövőben.

A Wise nem minősül banknak, hanem egy online pénzintézet. Ezen az oldalon írnak arról, hogy az ügyfeleik vagyonait miként is védik. Kijelentik, hogy mivel nem minősülnek banknak, így az ügyfelek pénzét nem is adhatják hitelre/kölcsön másoknak, ahogy ezt a bankok csinálják egyébként. A Wise viszont ugyanúgy köteles az ügyfeleik pénzét védeni, így egy angol pénzügyi védelmi programban vesz részt, ami szabályozott.

Az ügyfelek pénze kb. 60%-a biztonságos likvid eszközökben van, mint pl. az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok államkötvényeiben és pénzpiaci alapjaiban (2023. március 13-tól). A többi 40% jóhírű bankoknál van készpénzben.

Ezenkívül a Wise az angol tőzsdén is jelen van és évek óta profitot termel. Ezenkívül egy olyan rendszert hoztak létre, amelyet integrálni tudnak a világ nagy bankjainak rendszereihez is. Franciaországban a 2 legnagyobb bankkal már együttműködnek, de ezenkívül felsoroltam már pár nagyobb bankot az első fejezetben is. Ezek mind egyfajta biztonságot és pénzügyi stabilitást adnak.

Szóval mindkettő szolgáltatónál van valamilyen szintű védelem, de az is látható a világban, hogy több nagyobb bank is csődbe tud menni, ezért érdemes szerintem mindig diverzifikálni.

Tehát nem ajánlott a megspórolt, összes felhasználható vagyont egy banknál/pénzügyi intézménynél tartani. Érdemes mindig több helyen tárolni, ez lehet akár külön, 2 nagyobb banknál, de PayPal számlán és Wise/Revolut számlán is, de egy részét be lehet fektetni állampapírokba, vagy részvényeket is lehet venni (igaz, utóbbi már nagyobb kockázattal jár).

A lényeg, hogy nem ajánlott semmiképp csak a Wise vagy Revolut számlán tartani a vagyonod nagy részét…

Ha lenne további kérdésed, akkor használd a kereső mezőt, sok más Revolut-tal kapcsolatos cikket találsz még:

Fontos!: A cikkben leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. Nincs közvetlen kapcsolatom a Revoluttal és nem tartozom felelősséggel a szolgáltatásuk iránt. Bármilyen probléma, kérdés esetén a Revolut ügyfélszolgálatát kell felkeresni. A cikkekben olyan ajánlói (affiliate) linkek találhatóak, amelyeken keresztüli regisztrálás után akár én jutalékot is kaphatok.

“Wise vagy Revolut?” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Kedves Zsolt!

  Külföldi utazás költségeinek fedezéséhez szeretnék euro számlát létrehozni. Ha egy hónapon belül szeretnék kb 1 millió körüli összeget feltölteni, melyik cégnél érdemes inkább számlát nyitni?
  A számlát igazából szinte csak utazásokra (és éves szinten csekély külföldi rendelésre) használnám, nagyobb összegű utazásokat is évente egyszer, max kétszer ejtünk meg.
  Gyorsan szeretném intézni, amíg a nemzeti bank nem csökkent kamatot, ami azonnal lejtőre rakja a forintot.

  Előre is köszi a választ!

  Zoli

  Válasz
 2. Kedves Zsolt!
  A cikk megírása óta esetleg történtek változások a Revolut és a Wise tekintetében? Illetve jól értesültem, hogy az Erste Bank és a REvolut együttműködési szerződést kötött és sok ingyenes lehetőség adódik ebből az Erste ügyfeleknek? Mik a mostani hírek?
  Köszönöm,
  Gábor

  Válasz
  • Kedves Gábor! Nem tudom, hogy pontosan milyen változásra gondolsz, mivel kapcsolatban? 🙂 Revolut-ról ezen az oldalon találsz sok cikket, viszonylag hamar próbálom frissíteni a dolgokat, ha változik valami. Wise-ról itt találsz egy bővebb cikket: https://martincsekzsolt.hu/wise-minden-amit-tudnod-kell/

   A Revolut és Erste témáról nem hallottam, de a Google-ben sem találtam ilyen hírre rá. A legutóbbi hír az volt inkább, hogy az Erste ATM-eiben más bankok kártyáival, mint a Revolut, Wise kártyával is 1200 ft díjat számít fel az ATM.

   Válasz
    • Ezzel kapcsolatban nincs együttműködés a két cég között, erről nem is írnak. Egyszerűen az Erste kínál egy olyan szolgáltatást, amelyben jobb árfolyamon lehet váltani devizát, vagyis egy bizonyos havi limitig nincs rászámolva plusz díj a váltásra (a cikkben ott van pár információ még).

     Válasz

Hozzászólás
A hozzászólásod nem fog automatikusan megjelenni, csak a moderálás után. A megadott email cím nem lesz látható és nem lesz tárolva, nem fogok hírleveleket küldeni. Viszont, ha megválaszolásra kerül a hozzászólásod, arról értesítést fogsz kapni a megadott email címedre.