Mi az a Revolut?

mi az a Revolut?

A Revolut Litvániában bejegyzett online bank.

Az Európai Unióban élő Revolut ügyfelek a Revolut Bank UAB-hez tartoznak, ami európai banki licenccel rendelkezik és Litvániában van regisztrálva. Az EU-n kívüli Revolut felhasználóknak viszont a brit Revolut Ltd.-hez tartoznak, amely nem bank jelenleg, hanem egy pénzügyi szolgáltató.

2015-ben Nik Storonsky és Vlad Yatsenko alapította meg és indította el a céget. Az évek alatt több száz millió dollárnyi befektetést kapott a Revolut. 2018-ban szerezte meg az európai banki engedélyt a Litván Nemzeti Banktól. A Revolut ügyfeleit a litván betétbiztosítási alap biztosítja 100 ezer euróig.

Jelenleg több mint 40 millió felhasználója van világszerte. Több mint 200 országban és régióban érhető el a szolgáltatásuk és több mint 30 devizában lehet egyenleget létrehozni az app-ban.

A Revolut-nak nincs fizikai ügyfélszolgálata, irodája, valamint ATM-eik sincsenek.
A Revolut jelenleg nem működik magyarországi leánybankként, nincs magyarországi székhelye és nem tartozik a magyar jegybank felügyelete alá, tehát egy online határon átnyúló szolgáltatóként működik.

A Revolut fiók regisztrációjához egy okostelefonra és telefonszámra van szükség, valamint egy másik bankszámlára, mivel a regisztráció során egy kisebb összeggel fel kell tölteni az egyenleget. A Revolut összes funkciója a mobil applikációban érhető el, de sok alap funkciót asztali gépren/laptopon böngészőben is lehet használni.

Ebben a cikkemben találod meg a Revolut regisztráció menetét.

A Revolut egyenlegedre készpénzt igazából nem tudsz közvetlenül feltölteni, talán egyes alternatívák vannak, amelyeket itt tudsz megtekinteni.

A Revolut egyik fő előnye és amiért népszerű, mert devizát jobb árfolyamon lehet váltani, mint a kereskedelmi bankoknál vagy váltóknál. Ezenkívül ingyenesen is használható, nincs a deviza egyenlegeknek havidíja, nincs éves bankkártyadíj és sok esetben a nemzetközi, deviza utalások is ingyenesek vagy nagyon kedvező díjon elérhetőek.

Az ingyenes, Standard csomagon kívül még 3 előfizetős csomag elérhető: Revolut Plus csomag, Revolut Premium csomag, Revolut Metal csomag

Képek a Revolut applikáció felületéről:

Miért jó a Revolut? – Főbb előnyei

Nincsenek havidíjak

Revolut fióknak, benne a devizaszámláknak nincsenek havidíjai. Nem kell havonta fizetned csak azért, mert van egy bankszámlaszámod, nincsenek különböző feltételek, amelyek teljesülésével lenne kizárólag ingyenes a számlavezetés (ahogy ezt több kereskedelmi banknál is kérik).
A Visa/Mastercard bankkártyának nincs díja (de a postázási költségért fizetni kell, ami ~2300 Ft) és nem kell évente sem fizetni érte.

Kedvezőbb deviza árfolyamok

A középárfolyamhoz közel tudsz váltani devizákat, ezzel jobb árfolyamon tudsz például forintról euróra, dollára stb.. váltani, mint ha egy kereskedelmi bankban vagy az utcai váltóban tennéd. Ráadásul az deviza árfolyam folyamatosan változik, a kereskedői piacot követi, így nem egy napi fix árfolyamon váltasz.

Ingyenes értesítések a telefonodon minden fizetésről, utalásról

Van egy applikációja is a Revolutnak, amibe könnyen be tudsz lépni, de ha nincs is megnyitva az app, akkor is mindenről kapsz értesítést. Itt nem kell havonta a kiküldött SMS-ek után fizetned, csak értesítések vannak.

Devizaszámlák létrehozása pár lépésben, amelyeknek nincs díja

Mindösszesen 2-3 lépésben tudsz létrehozni különböző devizaegyenlegeket. Euró, dollár, sőt, több mint 30 devizanemben tudsz létrehozni egyenleget és rögtön számlázási adatokat is megkapod hozzá. Ezeknek sincs díja, és mindet ugyanaz a bankkártya tudja kezelni.

Ingyenes utalás forint és euró bankszámlákra

A Revolut forint egyenlegedről Magyarországon bejegyzett bank forint bankszámlájára ingyen tudsz utalni és jelenleg az állami tranzakciós díjat (adót) sem számolják fel. De ez csak akkor érvényes, ha a Revolut fiókodat magyarországi lakcímmel regisztráltad be, így számít a forint utalás lokális utalásnak.

SEPA országokba (ahogy Magyarország is ide tartozik) eurót a Revolut euró egyenlegedről szintén ingyen tudsz kiutalni, tehát Magyarországon vezetett eurós bankszámlára eurót is ingyen tudsz utalni a Revolut-ról, de más SEPA országban bejegyzett bankszámlára is ingyenes korlátlanul az euró utalás.

Revolut felhasználók/ismerősök egymás közt ingyen utalhatnak

A Revolut ügyfelek egymást közt ingyen tudnak utalni, ehhez vagy a másik személy Revolut felhasználónevére van szükséged vagy a telefonszámára, amivel regisztrált a Revolut-ra, ezután nagyon gyorsan már át is tudod küldeni az összeget, másodperceken belül meg is érkezik és nincs díja az átutalásnak.

Tőzsdei kereskedési platformokra be tudsz utalni

Több hazai vagy külföldi tőzsdei bróker platformra be tudsz utalni.

Engedélyezett a kriptotőzsde oldalakra az utalás

Lehetséges hátrányai

Nincs magyar forint számlaszám, csak külföldi banknál vezetett nemzetközi forint számlaszám van

Litván nemzetközi forint bankszámlaszámot kapnak az ügyfelek, így erre egy magyar bankszámláról utalva forintot, nemzetközi utalásnak számíthat, aminek magasabb is lehet a díja, de ez a küldő bankoktól függ, továbbá az utalási idő is több napig tarthat. A Revolut forint egyenlegedre továbbra is ingyen tudsz más bankkártyáddal forintot feltölteni (céges-, hitel- és egyes külföldi kártyák esetén lehet díj).

De ha családtag, ismerős, olyan személy utalna neked, aki így megbízik benned, akkor Revolut fiókodban létre tudsz hozni egy fizetési hivatkozást, amit a küldő fél megnyitva, bankkártyás fizetéssel tud neked pénzt küldeni. Ebben a cikkemben írtam ennek menetéről.

Nincs saját ATM, de van ingyenes készpénzfelvételi lehetőség

Ahogy a neobankok (Wise, N26 stb..) a Revoltnak sincs saját ATM-ei, így más bankok ATM-ből kell készpénzt felvenned. A Revolut biztosít havonta egy összeget, amit díj nélkül tudsz felvenni egy ATM-ből, ennek mértéke függ a csomagodtól. Viszont az ATM-ek felszámolhatnak külön díjat a készpénz felvételért, így arra érdemes odafigyelned.

Nincs magyar anyanyelvű ügyfélszolgálata

Jelenleg angol nyelven lehet kommunikálni a Revolut ügyfélszolgálatával. A leggyorsabb kapcsolatfelvételt az applikáción belül tudod elérni a chates ügyfélszolgálattal. Igaz próbálnak akkor is segíteni, ha nem tudsz angolul és magyarul írsz. Ekkora az ügyfélszolgálatos jelzi, hogy fordító programot használ. Próbáld meg ebben az esetben minél egyszerűbben magyarul leírni a problémát, írj helyesen, ne használj rövidítéseket stb…

Ha lenne további kérdésed, akkor használd a kereső mezőt, sok más Revolut-tal kapcsolatos cikket találsz még:

Fontos!: A cikkben leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. Nincs közvetlen kapcsolatom a Revoluttal és nem tartozom felelősséggel a szolgáltatásuk iránt. Bármilyen probléma, kérdés esetén a Revolut ügyfélszolgálatát kell felkeresni. A cikkekben olyan ajánlói (affiliate) linkek találhatóak, amelyeken keresztüli regisztrálás után akár én jutalékot is kaphatok.

Hozzászólás
A hozzászólásod nem fog automatikusan megjelenni, csak a moderálás után. A megadott email cím nem lesz látható és nem lesz tárolva, nem fogok hírleveleket küldeni. Viszont, ha megválaszolásra kerül a hozzászólásod, arról értesítést fogsz kapni a megadott email címedre.